Analyse: Hvorfor er Real Madrid ikke længere verdens rigeste fodboldklub?

29. januar 2017 | af René Bresson

Real Madrid er ikke længere verdens rigeste fodboldklub. ElMadrid.dk bringer her Expansion.com’s analyse af, hvorfor Champions League-mestrene har måttet overlade den økonomiske trone til Manchester United efter elleve år. Ærkerivalerne FC Barcelona har også overhalet Real Madrid på omsætningen.

Real Madrid har de seneste 11 år været verdens rigeste klub ifølge Deloittes Football Money League-rangliste, som er en rangliste, Deloitte har udarbejdet hvert år de seneste to årtier. Men i den seneste rangliste fra i år er Real Madrid ikke blot blevet væltet af tronen af Manchester United, de er også blevet overhalet af ærkerivalerne fra Catalonien, FC Barcelona. Real Madrids årsindtægter er steget med 7,5 % det seneste år og er nu oppe på 620,1 mio. euro, så hvorfor har Real Madrid måtte se sig henvist til tredjepladsen over verdens rigeste klubber?

Årsagen er åbenlys: Kongeklubbens indtægter stiger støt, men kan ikke hamle op med United og Barcelonas stigninger. Manchester United, hvis indtægter nu når op på svimlende 689 mio. euro, er steget med utrolige 32,6 % det seneste år, mens Barcelonas indtægter er steget med 10,6 %, hvilket giver catalanerne en årsindtægt på 620,2 mio. euro. Men hvorfor er dette tilfældet?

Expansion.com har taget et nærmere kig på de tre største indtægtskilder; kampdagen, tv-rettigheder og kommercielle indtægter.

1) Kampdagen
Real Madrid tjener styrtende med penge, hver gang klubben byder fansene velkommen til en kamp på Santiago Bernabéu. Det seneste år har Real Madrid i alt indkasseret 129 mio. euro som følge af klubbens hjemmekampe, 0,6 % mindre end året før. Manchester United ligger også nummer et på denne konto med 137,5 % mio. euro, en stigning på hele 20,6 % i forhold til året før. FC Barcelona har indkasseret 121,4 mio. euro, en stigning på 3,8 %. Real Madrid må indtage en tredjeplads, hvad angår indtægter på kampdagen, men det er ikke her, man taber det økonomiske kapløb.

2) TV-rettigheder
Hvad angår tv-rettigheder, så er Real Madrid den fodboldklub i verden, der tjener mest. Real Madrid tjente 227,7 mio. euro sidste år, 13,9 % mere end året forinden. Barcelona ligger her nummer tre med 202,7 mio. euro i indtægt (stigning på 1,5 %), mens Man. United kun ligger nummer syv i verden med næsten 188 mio. euro i indtægt. Dog svarer det til en stigning på hele 32,6 % for United i forhold til året før.

3) Kommercielle indtægter
Det er her, Real Madrid taber kampen. Manchester United indtager førstepladsen på denne post med en indtjening på 363 mio. euro sidste sæson, en stigning på 38 %, mens Barcelona indtager fjerdepladsen med 296 mio. euro (stigning på 21,3 %). Real Madrid må tage til takke med femtepladsen med 263 mio. euro i indtjening, en stigning på blot 6,5 %.

Årsag: Nikes betalinger til Barça og United

Catalanerne sikrede sig i maj 2016 en historisk aftale, da de underskrev en tiårig aftale med Nike, der forbedrede deres nuværende aftale, der er gældende frem til 2018, og som indbringer dem cirka 65 mio. euro om året alt inklusive. Med den nye aftale kan Barça komme til at tjene helt op til 155 mio. euro om året. Aftalen træder først i kraft fra 2018, men catalanerne fik dog deres nuværende aftale forbedret med 20 % i de to resterende år, kontrakten løber. Således modtager de næsten 100 mio. euro årligt fra Nike frem mod 2018, hvor beløbet kommer til at stige op til omtrent 155 mio. euro per sæson.

Med aftalen overgik Barça lige akkurat Manchester United, hvis aftale med Adidas ligeledes indbringer dem omkring 100 mio. euro årligt.

Hvad modtager Real Madrid fra Adidas?
Real Madrid når på ingen måde op på de beløb i dette henseende. Klubben underskrev i 2012 en aftale med Adidas, som giver dem 40 mio. euro om året frem til 2020.

Det var en fremragende aftale i 2012, men den dag i dag virker det som en fattig sum, når man ser på, hvad rivalerne tjener på lignende aftaler. Og det ved Real Madrid godt. Adidas ved det også – de betaler United mere end det dobbelte. Derfor er der konstant rygter om, at Real Madrid og Adidas igen skal til forhandlingsbordet for at genforhandle klubbens aftale, så den stemmer overens med det nuværende marked. Såfremt det ikke sker, mener Expansion.com, at Nike ikke skulle være blege for at udnytte muligheden for at sponsorere kongeklubben. Endda tales der om en anden mulig sponsor, nemlig Under Amour.

Aftalen mellem Real Madrid og Adidas løber som sagt frem til 2020, men man har tidligere set eksempler på, at sådanne aftaler kan ophæves. I oktober 2016 indvilligede Chelsea i at betale næsten 77 mio. euro til Adidas for at komme ud af den kontrakt, de lavede med den tyske gigant i 2006, og som først stod til at udløbe om seks år. Grunden til, at Roman Abramovich valgte at betale det gigantiske beløb til Adidas, var ganske enkelt, at Nike stod klar med en ny kontrakt til en årlig værdi af 66 mio. euro. Chelseas nye kontrakt med Nike løber mellem 2017 og 2032.

Real Madrids økonomiske fremtid
Hvordan kommer ranglisten til at se ud næste år? Det er svært at sige, for der kan ske mange ting.

Der tegner sig et billede af, at Real Madrid får genforhandlet aftalen med Adidas i løbet af i år. Samtidig ser det ud til, at Real Madrid inden længe sælger navnerettighederne til det nye Bernabéu. Ombygningen af Bernabéu, som forventes igangsat til sommer, og som kommer til at tage cirka tre år at gennemføre, kommer til at koste omtrent 400 mio. euro. Real Madrid vil finansiere ombygningen ved at sælge rettighederne til Bernabéus efternavn til International Petroleum Investment Company (IPIC), der ejes af Abi Dhabis emir og ejer af energivirksomheden Cepsa. Aftalen forventes at have en årlig værdi af 20-25 mio. euro de næste 20 år.

FC Barcelonas økonomiske fremtid
FC Barcelona vil fra næste sæson indkassere 55 mio. euro om året fra Rakuten, det japanske svar på Amazon, som kommer til at sponsorere deres trøje de næste fem år. Til sammenligning tjener Real Madrid ‘kun’ 30 mio. euro på den trøjeaftale, de har med Emirates.

Barcelona står ligeledes til at skulle ombygge deres stadion, hvilket kommer til at koste dem cirka 600 mio. euro, hvoraf en tredjedel skal finansieres via stadionnavnet. Camp Nous ombygning igangsættes i løbet af foråret 2017, og det forventes, at man har fundet en navnesponsor inden. Klubben forventer at få en aftale på plads, der vil indbringe 25 mio. euro årligt de næste otte år.

Seneste nyt:

Toni Kroos assisterer mere end nogen anden i La Liga

De 4 syndere i Real Madrid efter Copa del Rey-elimineringen: Karim Benzema

De 4 syndere i Real Madrid efter Copa del Rey-elimineringen: Danilo

De 4 syndere i Real Madrid efter Copa del Rey-elimineringen: Fabio Coentrao

De 4 syndere i Real Madrid efter Copa del Rey-elimineringen: Zinedine Zidane

Colombiansk medie: James Rodríguez ude med ny skade

Cadena Cope: Pepe takker ja til kæmpeløn i Kina

Del nyheden med dine venner:

Comments are closed.